Viktigt att tänka på när du köper nytt kök!

Att tänka på när du köper nytt kök!

Viktigt att tänka på när du ska köpa nytt kök är att bestämma var man skall köpa köket. Ska man köpa ett Ikea kök eller ska man köpa ett från några av de andra Svenska köksleverantörer så som Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök?

Vad är skillnaden?

1. Måtten på skåpen skiljer sig åt från de olika leverantörerna. Viktigt att tänka på här är att om du köper ett Ikea kök så kan du ej komplettera med nya skåp och lådor från några av de andra leverantörerna. Så om Ikea bestämmer sig för att bytta ut sitt sortiment av köksskåp och kökslådor så finns det risk att du kommer behöva köpa ett nytt kök.
Ett kök från Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök har ungefär samma mått och ibland kan man använda skåp och lådor från de andra leverantörerna. Dessa leverantörer byter / ändrar sällan sitt sortiment och oftast går det att special beställa äldre stumma och lådor, vilket ej går till ett Ikea kök.

2. Bänkskivor. måtten på bänkskivorna är olika på ett Ikea kök och ett kök från Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök. Eftersom skåpen till ett Ikea kök är grundare så är också bänkskivorna grundare. Så om du i framtiden vill köpa nya bänkskivor så kommer du vara tvungen att köpa dem hos Ikea, för skulle du gå till en köksbutik som säljer kök från Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök så kan de förmodligen hjälpa dig, men det blir special beställda bänkskivor eftersom de måste sågas för att bli grundare så de passar ditt Ikea kök. Special beställda bänkskivor kan lätt kosta 30-40% mer än en vanlig bänkskiva som ej skall ändras.
Köper du däremot ett kök från Ballingslöv, Mobalpa eller Myresjökök så har dessa samma mått på skåpen så man kan använda en standard bänkskiva, som ej behöver special beställas för att sågas.

3. Skåp för inbyggnads maskiner och vitvaror här skiljer sig måtten också mellan ett Ikea kök och ett kök från Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök. Ikea har speciella mått på sina skåp för inbyggnads maskiner, vilket tvingar dig att köpa maskiner och vitvaror från Ikea, du kan alltså inte gå till någon butik som säljer vitvaror, om du i framtiden skulle vilja bytta, eftersom du kommer inte få in dessa maskinerna i dina Ikea skåp. Skillnaden är att Ikeas skåp och maskiner är något större (högre) vilket gör att de inte passar i ett inbyggnadsskåp som kommer ifrån tex, Ballingslöv, Mobalpa och Myresjökök.

Detta är viktigt att tänka på när du skall bestämma var du ska köpa ditt nya kök.
Bara för att ett Ikea kök är billigare än ett kök från Ballingslöv, Mobalpa eller Myresjökök så kanske det inte blir billigare om du i framtiden skulle vilja komplettera ditt Ikea kök.